Tiedätkö, mitä eroa on tavallisella valtakirjalla ja edunvalvontavaltakirjalla?

Jilbert Ebrahimi 67777 Unsplash
Kun ikää tulee, ei aina jaksaisi hoidella omia asioita. Tulee kaikenlaista kremppaa ja liikkuminenkin saattaa hankaloitua. Talven liukkailla sitä pelkää kaatuvansa päistikkaa katuun. Tavallisella valtakirjalla ja edunvalvontavaltakirjalla on eri käyttötarkoitus.

Tavallisella valtakirjalla lapset hoitelevat kätevästi asioita oman vanhempansa tai muun läheisensä puolesta. Valtakirjavaltuutus onkin toimiva silloin, kun valtuuttajan ymmärryskyky on tallella, vaikka fyysiset voimat olisivatkin heikentyneet.

Kun henkilön ymmärryskyky heikentyy olennaisesti, esimerkiksi muistisairauden edetessä, tavallisen valtakirjan rajat tulevat vastaan. Tavallisella valtakirjalla asiointi muuttuu ongelmalliseksi. Tavallisella valtakirjalla edustaminen edellyttää nimittäin sitä, että valtuuttaja kykenee halutessaan peruuttamaan valtakirjan ja ymmärtämään valtakirjalla tehtävien oikeustoimien merkityksen. Jos valtuutettu on ylittänyt toimivaltuutetensa eikä valtuuttaja ole ymmärtänyt, mitä valtakirjan avulla tehdään, ei valtuuttaja ole sidottu valtuutetun tekemiin sopimuksiin. Tämä on sopimuskumppaneille iso riski. Tästä syystä pankit eivät käytännössä hyväksy tavallisia valtakirjoja mahdollisissa edunvalvontatilanteissa.

Edunvalvontavaltakirjan erottaa tavallisesta valtakirjasta sen voimaantuloehto:

Määrään valtuutuksen tulemaan voimaan siinä tapauksessa, että tulen sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistani.

Edunvalvontavaltuutus on turvallinen ja luotettava tapa järjestää omat asiat nimenomaan oman toimintakyvyn ja erityisesti ymmärryskyvyn heikkenemisen varalta. Myös sopimuskumppanit voivat luottaa siihen, että valtuutetulla, jolla on esittää vahvistettu edunvalvontavaltakirja on oikeus edustaa valtuuttajaa.

Mietitkö, miten saisit oman edunvalvontavaltakirjasi kätevimmin kuntoon?

FRIDA tarjoaa: 3 tapaa laittaa oma edunvalvontavaltakirja kuntoon.

Valitse omasi

Kuva: Jilbert Ebrahimi.