Sinkku, älä unohda hoitaa paperiasioitasi!

Micah 296507 Unsplash
Yksin elämisessä on paljon hyviä puolia. Ilman sitoumuksia on vapaa suunnittelemaan oman elämänsä juuri siten kuin haluaa. Jos perhettä tai parisuhdetta ei ole, on erityisen tärkeää laittaa paperit kuntoon siltä varalta, että jotakin sattuu.

Ja elämässähän tuppaa sattumaan, ennemmin tai myöhemmin.

Sinkun elämässä oma mielipide ratkaisee aivan kaikessa. Oma mielipide on ainoa, jolla yleensäkään on merkitystä. Mutta vapauden huumasta nauttiessaan on kuitenkin hyvä muistaa, että jos jotain yllättävää sattuisi tapahtumaan, on ensiarvoisen tärkeää että omat paperiasiat on hoidettu kuntoon. Suunnitelmat on oltava olemassa myös pahan päivän varalle.

Sinkkuna on vapaa tekemään omat ratkaisunsa niin kauan kun voi asioista päättää.

Sinkku - kuka hoitaa asioitasi ja päättää puolestasi, jos et itse pysty?

Asioiden hoitaminen saattaa onnettomuuden tai äkillisen sairastumisen sattuessa kohdalle olla vielä hankalampaa kuin sellaisella, jolla on puoliso tai aikuisia lapsia. Kuka ottaa vastuun sinusta ja asioistasi? Jos jotain ikävää sattuu, saattaa vapaus muuttua vankilaksi.

Pohdi siis hetki, miten ylimääräiset hankaluudet on mahdollista välttää, vaikka elämä heittäisi eteen suuriakin haasteita.

  1. Onko sinulla omaisuutta? Tekemällä testamentin voit vapaasti määrittää, kenelle ja miten omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen?
  2. Onko sinulla luottohenkilö? Kenen haluat hoitavan asioitasi, jos sinulle sattuu jotain? Tekemällä edunvalvontavaltuutuksen voit itse päättää, kuka puolestasi toimii.
  3. Miten haluat itseäsi hoidettavan? Haluatko, että vieras lääkäri tekee ratkaisut hoitosi osalta? Tee hoitotahto, niin voit vaikuttaa omaan hoitoosi ja määrätä samalla sijaispäättäjät itsellesi.
  4. Oletko iäkkäiden vanhempiesi ainoa lapsi ja omaishoitaja? Hoidatko mahdollisesti tavallisella valtakirjalla vanhempiesi asioita? Oletko yksin tai yhdessä vanhempiesi kanssa pohtinut, mitä tapahtuu, jos sinä joudut muuttamaan työn perässä kauas tai sairastut itse taikka kuolet? Edunvalvontavaltakirjan tekeminen, jossa vanhempasi valtuuttavat sinut ja nimeävät myös toissijaisen valtuutetun ja varavaltuutetun tuo teille kaikille turvallisuutta ja mielenrauhaa.

Elämää ei tarvitse pelätä, mutta mieli säilyy kevyempänä, kun suunnitelmat ovat olemassa myös ikävien tilanteiden varalta. Samasta syystä me otamme vakuutuksia. Emme siksi, että toivoisimme ikäviä tapahtumia, mutta koska haluamme rajoittaa ikävien tapahtumienseuraukset mahdollisimman pieniksi.

Tulevaisuutta turvaavat paperit täytyy tehdä silloin kun kaikkki on hyvin ja olet itse täysissä sielun voimissa. Juuri nyt on oikea hetki pysähtyä miettimään oman elämän paperiasioita ja laittaa ne kuntoon.

Kuva: Micah.

Tee FRIDAn avulla tulevaisuutta turvaavat asiakirjat

Tutustu tulevaisuuden turvaan

Paperit kuntoon FRIDAn avulla