Kuinka toimia, kun läheinen kuolee?

Sarah Dorweiler 357959 Unsplash 1
Joskus se tulee meidän kaikkien kohdalle, läheisen kuolema. Kuinka toimia? Mitä pitää tehdä heti, mitä myöhemmin?

Tilanteeseen ja mukanaan tuomiin tuntemuksiin on vaikea varautua, vaikka kuolema ei olisikaan yllätys. Harva meistä on kovin montaa kertaa ollut järjestelemässä asioita läheisen kuoleman jälkeen.

Järjestettävien asioiden järjestys ja määrä voi tuntua vähemmän tärkeältä itse kuoleman rinnalla. Yhtäältä käsillä on elämän suurimpia asioita, ja samaan aikaan huomiota vaativat hyvin arkiset ja konkreettiset asiat. Tärkeintä on tietysti yhdessäolo oman lähipiirin kanssa ja vainajan muiston kunnioittaminen.

Hyvän listauksen läheisen tehtävistä saa Tuleva-sivustolta. Hoidettavia asioita on todella paljon: Vainajan arkeen liittyvien juoksevien tilausten irtisanominen, kuolemasta ilmoittaminen moneen paikkaan. Ja sitten tietenkin hautajaisten järjestäminen ja perunkirjoitus.

Toimeen ryhtyminen kuitenkin voi jopa auttaa surevia omaisia käsittelemään asiaa, kun se muuttuu samalla todellisemmaksi. Hautajaisten järjestämiseen kannattaa ryhtyä niin pian kun vain kokee pystyvänsä. Ammattimaiset hautaustoimistot ovat tässä korvaamaton apu, sillä he osaavat ottaa huomioon kaikki tarpeelliset asiat, ohjata ja neuvoa.

Jokaisen Suomessa kuolleen jälkeen tulee tehdä perunkirjoitus, jossa selvitetään vainajan omaisuus ja perilliset. Aikaa perunkirjoituksen tekemiseen on vain 3 kk kuolinpäivästä, joten viimeistään asia kannattaa laittaa vireille jo ennen hautajaisia. Perunkirjoitus edellyttää monia todistuksia ja asiakirjoja, joiden hankkimiseen menee aikaa.

Lisää tietoa perunkirjoituksesta saat maksuttomasta miniopaastamme perunkirjoitukseen, jonka voit ladata itsellesi linkistä.

Frida tekee sisältöyhteistyötä Tuleva-palvelun kanssa. Tuleva on sisältöpalvelu, joka käsittelee elämää ja sen arkojakin asioita rohkeasti – ja ajatuksella. Jotta sinä voisit kohdata tulevan. Mitä ikinä se tuokaan tullessaan.

Onko perunkirjoitus sinulle ajankohtainen asia?

Fridalla on selkeä tapa toimittaa perunkirjoitukset ja läpinäkyvä hinnottelumalli.

Tutustu Fridan perunkirjoituspalveluun

Kuva: Sarah Dorweiler.