Mistä juristin palkkio syntyy?

Joe Gardner X2Icoktcf20 Unsplash
Mikä juristin työssä oikein maksaa? Alla kaksi "reseptiä" perhejuristin työn tuloksiin. Näkyvä tulos on yleensä paperinen asiakirja, mutta todellinen tulos on ratkaisu ongelmaan tai oma tahdonilmaisusi. Ja sellaisessa muodossa, ettei asiakirja synnytä uutta ongelmaa tai ole kumottavissa. Perheoikeuden ammattilaisen apu keventää työmäärää ja vähentää stressiä asioissa, jotka ovat yleensä edessä ensimmäistä kertaa.

Ositus avioeron jälkeen, hintaesimerkki Fridassa 700 euroa

1 h Kokonaistilanteen kartoittamista, omaisuuden luettelointia ja vaihtoehtojen mallintamista eroavalle parille keskustelussa heidän kanssaan.
1 h Asiakirjaluonnoksen valmistelua.
0,5-1 h Viestejä ja puhelinkeskusteluja eroavan parin kanssa luonnoksen sisällöstä.
0,5-1 h Osituskirjan allekirjoittaminen, todistaminen sekä ohjeistus eroavalle parille jatkotoimenpiteistä ja verokysymyksistä.

Lakimies Ulla Rask osituskirjan laatimisesta:

Jos on joskus ollut naimisissa, ositusasiakirjan tekeminen tulee väistämättä eteen ennemmin tai myöhemmin. Saamme viikottain yhteydenottoja pariskunnilta, jotka ovat eroamassa tai eronneet jo aikoja sitten. Osituksen tekeminen on niin huonosti tunnettu asia, että se saattaa tulla eteen vasta vuosien päästä. Tosin usein vasta toisen ex-puolison kuolema on se hetki, jolloin osituksen tekeminen nousee tehtävien asioiden listalle. Toinen tyypillinen tilanne on yhteisen asunnon tai omakotitalon osuuden kauppa yhdeltä ex-puolisolta toiselle. Pankki nimittäin edellyttää oikein tehtyä osituskirjaa tässä tilanteessa. Osituskirja kannattaa kuitenkin laatia mahdollisimman pian eron jälkeen. Riskit osituksen vaikutuksista omaan talouteen kasvavat ajan kuluessa. Vuosien päästä asioiden selvittely on työlästä, kallista ja stressaavaa.

Perunkirjoitus kuoleman jälkeen, Fridassa kiinteät hinnat kuolinpesän bruttovarallisuuden mukaan

1-1,5 h Alkuneuvottelu, jossa selvitetään kuolinpesän kokonaistilanne, kartoitetaan kuolinpesän osakkaat ja selvitetään omaisuuserät. Alkuneuvottelussa käydään läpi myös perunkirjoituksen tarkoitus ja käytännön askeleet sekä sovitaan työnjaosta omaisten ja lakimiehen kesken.
1-4 h Perukirjaan tarvittavien asiakirjojen selvittäminen, tilaaminen, järjestäminen sekä perukirjaluonnoksen laatiminen. Kuolinpesän osakkaiden selvittäminen ja kutsuminen perunkirjoitukseen.
1-2 h Perunkirjoitustilaisuus lakimiehen johdolla. Perukirja käydään kohta kohdalta läpi keskustellen ja mahdolliset tarkennukset yhdessä hyväksyen. Kaksi uskottua vahvistaa perukirjan tilaisuuden päätteeksi. Jatkokeskustelu osituksesta ja pesän jakamisesta ja järkevimmästä toimintamallista.
0,25 h Perukirjan toimittaminen verottajalle.

Lakimies Katariina Kuusiluoma perunkirjoituksesta:

Kuolema perheessä on aina itsessään jo iso asia. Hautajaisten järjestäminen ja vainajan kodin ja tavaroiden selvittäminen vievät aikaa ja voivat olla henkisesti raskaita asioita. Perunkirjoitus on kuitenkin pidettävä 3 kk kuluessa kuolinpäivästä jokaisen Suomessa vakituisesti asuneen kuoleman jälkeen. Moni suomalainen ajattelee ensin, että senhän voi itse tehdä ja ryhtyy toimeen. Asia on kuitenkin paljon monimutkaisempi kuin yleensä ymmärretään, pelkillä virkatodistuksilla ei perunkirjoitusta voi tehdä. Sitä paitsi ihmisten pitkä ja monivaiheinen elämä näkyy perukirjoituksessa: on leski, voi olla selvittämättömiä avioliittoja, monenlaista omaisuutta useammassa maassa ja perillistahojakin siellä täällä. Ja aivan "tavanomainenkin" perunkirjoitus edellyttää monen tunnin selvitystyön.

On aivan luonnollista että käsitys siitä, mitä perunkirjoitukseen kuuluu ja miten perunkirjoitus oikeasti kuuluu tehdä, on tavallisilla ihmisillä hämärän peitossa. Harvemminhan näitä tilanteita eteen tulee elämän varrella. Kun itselleen vierasta ja hyvin tärkeää viranomaisasiaa yrittää omin avuin hoitaa kaikkien muiden järjestelyjen ohessa, voi ahdistus olla melkoinen. Toivoisimme, että useampi antaisi perunkirjoituksen ammattilaisen hoidettavaksi aivan alusta alkaen, niin perunkirjoituksen kanssa ei tulisi kiire eikä surutyön lomassa tarvitsisi viettää unettomia öitä murehtien asiaa, joka kannattaa antaa ammattilaisen huoleksi.

Kuva: Joe Gardner.

Tutustu Fridan hintoihin

On aivan luonnollista haluta etukäteen tietää, mitä asiantuntijapalvelu maksaa. Me Fridassa haluamme hinnoitella työmme mahdollisimman läpinäkyvästi. Jos haluat varmuuden siitä, mitä palvelu maksaa, tee tilaus Fridan verkkokaupassa! Hinnat ovat edullisemmat.

Siirry Fridan verkkokauppaan