Ohjeita nuorille naisille avioliitosta vuodelta 1911

Ashley Bean 90641 Unsplash 1
Naisille äänioikeuden saamista ajanut suffragetti-liike 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä on ollut viime aikoina yllättävän paljon esillä.

Viimeksi viime viikolla Yhdysvaltain presidentin vuosittaiseen Valtakunnan tila -puhe tilaisuuteen kongressin alahuoneen demokraattipuolueen naisedustajat pukeutuivat kokovalkoisiin suffragettien hengessä.

Suffragetteihin liittyi aikoinaan paljon negatiivisia mielikuvia. Tie yleiseen ja yhtäläiseen ääniokeuteen ei ollut lyhyt eikö helppo. Kuten tiedämme, taistelu kuitenkin voitettiin. Euroopan maista naiset saivat äänioikeuden ensimmäisenä Suomessa.

Moni suffragetti näki avioliiton laillisena tapana alistaa naista. Tuohon aikaan nainen oli yleensä lain mukaan aviomiehensä holhouksen alainen ja käytännössä lähes samassa asemassa kuin perheen lapset. Ei siis ihme, että alla kuvatun kaltaisia ohjeita jaettiin nuorille naisille Yhdistyneessä Kuningaskunnassa postikorteilla vuonna 1911 (suomennettu alkuperäistä englanninkielistä tekstiä vapaasti mukaillen). Teksti on ollut omanakin aikanaan huumoria, mutta taustalta kuuluvat kipeät kokemukset avioliiton todellisuudesta.

Neuvoja Avioliitosta Nuorille Neideille

  1. Älä mene ollenkaan naimisiin.
  2. Jos Sinun on aivan pakko mennä naimisiin, vältä Kauniita Miehiä, Flirttailijoita, Epärehellisiä, Keikareita ja Jalkapallointoilijoita.
  3. Etsi vahvaa, kesyä Miestä, joka sytyttää Tulen, hakee Hiilet, pesee Ikkunat ja haravoi Pihan.
  4. Älä odota Avioliitolta liikoja. Suurin osa miehistä on laiskoja, itsekkäitä, ajattelemattomia, valehtelevaisia, juopottelevia, kömpelöitä, raskaskäyntisiä, karkeita, epämiehekkäitä raakalaisia, jotka ovat kesyttämistä vailla.
  5. Ainakin kaikki Poikamiehet ovat, ja niin ovat monet Aviomiehetkin.
  6. Jos haluat tehdä Aviomiehestäsi onnellisen, ruoki Raakalaista.
  7. Sama ohje pätee myös Koiriin.
  8. Olisi viisaampaa olla ottamatta Avioliiton riskiä, sillä Se ei ole sen arvoista.

Listan allekirjoittajana Suffragetti-Vaimo

Lähde: Pontypridd Museum, Wales.

Kuva: Ashley Bean.